Obračun plaća

Obračun plaća za tvrtke
Igrajte na sigurno!
24.12.2022

Na snagu stupa novo propisani način omogućavanja isplate prehrane radnicima (od 01.01.2023)

Prenosimo sa www.porezna.uprava.hr LINK 

​Od 1. siječnja 2023. stupit će na snagu odredbe vezane za novopropisani način omogućavanja prehrane radnicima. Naime, kako do promjene može doći radi izmjene prema odluci poslodavca ili radi prelaska kod drugog poslodavca, kako bi se u tim slučajevima omogućila isplata neoporezivog troška prehrane, propisan je razmjerni mjesečni dio podmirivanja troškova prehrane uz uvjet da se isti međusobno isključuju na razini mjeseca odnosno:​

  • propisana je mogućnost da se istom radniku u tijeku godine omogući neoporeziva prehrana na dva propisana načina te su neoporezivi iznosi određeni na mjesečnoj razini (a ne više na godišnjoj) i iznositi će:
    • ​​500,00 kn mjesečno u novcu odnosno
    • 1.000,00 kn mjesečno ako se prehrana omogućava na temelju vjerodostojnih isprava tj. propisano je ograničenje po mjesecima za svaki od navedenih primitaka 
    • propisana je mogućnost da se odjednom neoporezivo isplati/omogući primitak za više propuštenih mjeseci istog poreznog razdoblja, tj. primici će se moći isplatiti za mjesece unatrag, ali ne više za mjesece unaprijed.

Primjer: Promjena načina prehrane tijekom godine

Tijekom 2023. radnik mijenja poslodavca kod kojeg je tijekom siječnja, veljače, ožujka i travnja imao organiziranu prehranu u organizaciji i prostorijama poslodavca na temelju vjerodostojne dokumentacije (pri čemu je iskorišten neoporezivi iznos od 4.000,00 kn – svaki mjesec najviše 1.000,00 kn). Novi poslodavac kod kojeg se radnik zaposlio u svibnju može radniku isplaćivati novčanu paušalnu naknadu za podmirivanje troškova prehrane, ali neoporezivi iznos za svaki mjesec (svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz, rujan, listopad, studeni, prosinac) ne smije prelaziti iznos od 500,00 kn.

U slučaju da poslodavac primjerice nije isplatio novčanu naknadu za određeni mjesec ili za više mjeseci ista se može neoporezivo isplatiti u ukupnom iznosu kumulativno za broj mjeseci za koje se isplaćuje.

Prenosimo sa www.porezna.uprava.hr LINK