Obračun plaća

Obračun plaća za tvrtke
Neka Vaše plaće budu naša briga!
20.09.2012

Naplata neisplaćenih plaća i ostalih materijalnih prava radnika u slučaju stečaja poduzeća

U vrijeme krize sve više poslovnih subjekata upada u poslovne probleme koji nerijetko završe stečajem. Pri tome je gotovo pravilo da radnici do trenutka otvaranja stečaja ostaju zakinuti za određeni broj plaća kao i za ostala materijalna primanja na koje temeljem zakona o radu, ugovora o radu, pravilnika o radu i kolektivnoga ugovora imaju pravo. Uslijed učestalih poziva radnika poduzeća nad kojima je otvoren stečaj odlučili smo prikupiti informacije i prezentirati ih ovdje. 

Prava radnika u slučaju neisplate plaće klinika.pravo.unizg.hr

Kako utjerati plaće kada tvrtka ode u stečaj www.tportal.hr

Tijek postupka stečaja po prijavi radnika www.tszg.hr

Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca www.aorps.hr

Zakon o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca ww.nn.hr

Obračun plaće vrijedi kao ovršna isprava www.liderpress.hr

Sažetak:

Ne čekajte da poslodavac “potone” preduboko. Reagirajte već kod prve neisplate plaće. Tražite uručenje obračuna plaće (obrazac OP)  iako Vam plaća nije isplaćena! Bez obrasca o isplati plaće je puno teže ostvariti prava na neisplaćene plaće.  Razgovarajte s kolegama i razmotrite opciju pokretanja stečaja. U stečaju radnik svoja potraživanja (ili dio potraživanja) može pokušati realizirati:

Naš savjet je da se u slučaju stečaja Vašega poduzeća potražite pomoć pravnog stručnjaka koji poznaje stečajni postupak i koji će Vas moći ispravno savjetovati o smjeru kojim je, obzirom na situaciju,  najbolje krenuti i koracima koje je potrebno poduzeti.