Obračun plaća

Obračun plaća za tvrtke
Igrajte na sigurno!
14.06.2016

SEPA – isplata osobnih primanja (tips&tricks)

 

Povezano: SEPA POPUNJAVANJE NALOGA ZA ISPLATU PLAĆA

 

 •  15.07.2016.  Prošlo je mjesec i pol dana od uvođenja SEPA-e. Evo još nekoliko specifičnosti koje Vas mogu zadesiti i kako se nositi s njima: 
  • PBZ odbija obraditi naloge na uplatu plaće na zaštićeni račun ako uplatiteljev OIB nije u skladu sa poslodavcem kojeg je radnik naveo prilikom otvaranja zaštićenog računa. Nalozi se u međubankarskom prometu odbijaju bez povratne informacije o razlogu pogreške. Sredstva Vam se vrate na račun i nemate pojma zašto je nalog odbijen. Rješenje: radnika poslati u FINU da ažurira poslodavca u evidenciji svojeg zaštićenog računa. Nalog za uplatu će nakon toga biti uspješno proveden. Lijek za ubuduće: Kada zapošljavate novog radnika, koji uz to ima zaštićeni račun, obavezno ga uputiti da ode u FINU i ažurira poslodavca. 
  • Splitska banka i uplata sa istog računa na isti račun. Slažem se da  zvuči nelogično zašto bi to netko uopće radio. Mi u praksi imamo korisnike koji žele da se nalozi za obustave koji se plaćaju poslodavcu kao obustava na plaći kreiraju iako se sredstva prenose sa istog računa na isti račun (npr. primanje u naravi, obustave poslodavca prema radniku). Takve naloge splitska banka vraća kao naloge kod kojih se dogodila “Tehnička pogreška” zbog koje nisu obrađeni. Kada se nalozi dan poslije ponovo pošalju oni prođu obradu. Banka zna za taj problem i kažu da će ga ubrzo riješiti.   

 

 •  14.06.2016.  Čini se da su inicijalni problemi sa obradom Batch booking naloga u RBA riješeni 🙂 Danas smo na RBA uspjeli predati i provesti Batch booking naloge za isplatu plaće. Kod RBA je implementacija Batch bookinga identična kao i kod ZABE. U istoj datoteci se ne smiju miješati grupe običnih i BB naloga. Dakle kada je u pitanju isplata plaće i popratnih obaveza ide jedna datoteka koja nije batch booking u kojoj su doprinosi, porezi, obustave i ovrhe i druga koje je BB u kojoj su uplate plaća na tekuće račune radnika. Uz to BB opciju je u RBA moguće koristiti isključivo za isplatu osobnih primanja!

 

 •  09.06.2016.  RBA je zbog problema koje su imali sa obradama batch booking naloga objavila da se do daljnjeg ne šalju datoteke sa batch booking nalozima. Datoteke koje sadrže naloge koji nisu batch booking prolaze uredno! Svakako uzmite u obzir da se isplatom plaće kroz naloge koji nisu BB, moguće narušava tajnost plaća! Obavijest sa RBA: Važno! Batch booking – način terećenja računa platitelja Molimo Vas da prilikom formiranja datoteke zbrojnog naloga u polje Batch booking ne unosite vrijednost True. Ovo nije obvezan podatak za formiranje datoteke.

 

 •  07.06.2016.  SEPA je krenula. Pisali smo o novostima koje po pitanju isplate osobnih primanja donosi SEPA standard (LINK). Standarno, prvi dan bio je najblaže rečeno kaotičan. Usporeni rad ili čak nefunkcioniranje e-bankarstava pojedinih banka i hrpa problema. To je bilo očekivano. Navikli smo da nemamo konkretna tumačenja za sve slučajeve iz prakse. Navikli smo da se nitko ne sjeti omogućiti regularno testiranje na predprodukcijskom sustavu i sa pravim podacima. U samoj primjeni postoje nedoumice i različita tumačenja oko atributa kojima bi trebalo popuniti za određene tipove naloga za isplatu plaća i pripadnih obaveza prema državi. Uz to, banke su na različite načine implementirale, za isplatu plaća važnu,  batch booking opciju. Danas je drugi dan primjene SEPA standarda. Uspješno smo proveli isplate na nekoliko banaka i prikupili nešto korisnih informacija koje dijelimo s Vama u nadi da će Vam pomoći. 
  • Kod određenih banaka se u istoj datoteci ne smiju miješati “obični nalozi” i nalozi koji su  “batch booking”. Primjer za to je Zagrebačka banka. Ako to Vaša poslovna banka kreirajte jednu SEPA datoteku u kojoj će biti doprinosi, porezi, obustave i ovrhe odnosno nalozi koji nisu batch booking i drugu u kojoj su nalozi u batch booking grupi. Zagrebačka banka ne dopušta da u  jednoj datoteci bude više batch booking grupa!. To znači da će datoteka za isplatu plaća koja je batch booking biti u jednome iznosu i da ćete na izvodu vidjeti ukupni iznos isplate plaća (a ne po pojedinim bankama). Erste banka dopušta da u jednoj datoteci zajedno budu i obični i batch booking nalozi. Uz to, batch booking, naloge je moguće grupirati po bankama. Bravo za Erste banku!
  • Sberbanka do daljnjeg ne podržava batch booking! Isplatitelji kojima je to poslovna banka naloge za isplatu plaća moraju u SEPA datoteci slati kako “obične naloge”. Vrlo nezgodno za tajnost plaća! Palac dolje za Sberbanku! 
  • Za obustave i ovrhe koristiti vrstu OTHR i nije potreban identifikator VOP (Vrste osobnih primanja). 
  • Pazite da šifra države platitelja bude široka dva znaka (HR za Hrvatska). Npr. u Zagrebačkoj banci će šifra države duga 3 znaka (HRV) prouzročiti pogrešku koja će datoteku proglasiti neispravnom a nećete imati blage veze što je tome razlog. 
  • Za drugi dohodak koristite šifru SALA i odgovarajuću vrstu osobnog primanja (VOP). Ako za određenu vrstu nemate direktan VOP koji bi joj mogli dodijeliti (npr. autorski honorati) koristite VOP 399.
  • Poziv na broj primatelja za drugi dohodqk ide identičan kao i za isplate plaća 40002-OIBP-VOP
  • Za iznos plaće koji ide na zaštićeni račun koristite VOP 110, koristite VOP 100 za cijelu plaću (ako radnik nema zaštićeni račun) a VOP 120 koristite za ostatak plaće koji ne ide na zaštićeni račun (ako radnik nema zaštićeni račun i ako što preostane). Ja dvojim oko ove šifre 110 jer smatram da je to šifra za slučaj kada poslodavac djelomično isplaćuje plaću. No svi su se raspisali da je 110 za dio plaće koji ide na zaštićeni račun pa prenosim po principu kud svi tu i , …. a vrijeme će pokazati da li je to točno 🙂
  • Svakako se pobrinite da svaki primatelj ima zadan poštanski broj.