Obračun plaća

Obračun plaća za tvrtke
Igrajte na sigurno!
04.01.2016

Iskazivanje neoporezive naknade za prijevoz u JOPPD obrascu od 01.01.2016.

Prvi radni dan u Novoj godini je započeo s problemima oko predaje JOPPD obrasca na kojima postoje iskazane isplata neoporezive naknade za prijevoz na posao (oznaka neoporezivog primitka 19)! Prilikom predaje JOPPD obrasca sa plaćom za 12/2015 koja se isplaćuje u 2016 godini se kod provjere obrasca na pozicijama neoporezive naknade za prijevoz na posao (šifra 19) javlja pogreška Za oznaku primitka, godina iz podatka “izvješće na dan” mora biti jednaka godini iz razdoblja obračuna. Čini se da je to dio paketa promjena koje nam donosi “Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak” (NN 137/15 od 23.12.2015) LINK. Kako je pravilnik izašao tek koji dan prije Božića jednostavno nije bilo vremena da se sve odredbe novog pravilnika prouče i da se programi sa kojima radimo prilagode novim odredbama.

Proučavajući novi pravilnik nigdje nismo zamijetili neku odredbu koja bi forsirala da isplata neoporezive naknade za prijevoz nosi period mjeseca u kojem se isplaćuje plaća. Dosadašnja praksa je bila da se u period neoporezive naknade upiše period za koji je plaća u sklopu koje se isplaćuje naknada za prijevoz. Istina, u pravilniku postoji odredba da se neoporezive naknade isplaćene u 12. mjesecu a za koje se JOPPD obrazac može predati do 15. u mjesecu za prethodni mjesec predaju sa identifikatorom JOOPD obrasca za dan 31.12. godine. Ali, naknada za prijevoz nije isplaćena pa ne bi trebala biti zahvaćena gore navedenom kontrolom.

Što napraviti?

Uza sav trud, tijekom cijelog dana, nismo uspijeli  doći do relevantnog i konkretnog tumačenja prema kojoj odredbi novoga pravilnika je uvedena nova restriktivna kontrola na JOPPD obrascu.

Što Vam preostaje za poduzeti ako predajete JOPPD obrazac koji sadrži naknadu za prijevoz koja se isplaćuje u 01/2016 zajedno sa plaćom za 12/2015?

Jednostavno period od i do u JOPPD obrascu za naknadu za prijevoz postavite da bude od 01.01.2016. – 31.01.2016. Obrazac će biti prihvaćen i obrađen. Ovo je AD HOC rješenje i pomoć za ove dane dok ne dobijemo puno tumačenje kako ispravno postupiti. Provodite ga na svoj rizik jer nije isključeno da ćemo, na kraju, svi koji ovako postupimo, morati raditi ispravke tako predanih JOPPD obrazaca.  Ako je netko od čitatelja upoznat sa problematikom i voljan je dati vjerodostojno tumačenje rado ćemo ga prenijeti ovdje, …