Obračun plaća

Obračun plaća za tvrtke
Igrajte na sigurno!
17.11.2021

Godišnji obračun poreza na dohodak (teorija i praksa)

 

 

O GODIŠNJEM OBRAČUNU

Poslodavac je, na kraju godine, dužan provesti godišnji obračun poreza na dohodak od nesamostalnoga rada. Ova obaveza se odnosi na radnike koji su kod poslodavca zaposleni svih 12 mjeseci u obračunskoj godini i koji tijekom tih dvanaest mjeseci nisu mijenjanli prebivalište između općina/gradova koji imaju propisanu obavezu plaćanja prireza na porez. Ovom obavezom zakonodavac želi smanjiti broj dobrovoljnih poreznih prijava koje bi radnici podnijeli temeljem nejednolike raspodjele primanja unutar jedne obračunske godine poreza na dohodak. Poslodavac koji u tekućoj godini, za koju nastupa obaveza godišnjeg obračuna poreza, nije imao velike promjene u mjesečnim primanja pojedinih radnika radnika najvjerojatnije neće imati znatan broj radnika kod kojih će se po godišnjem obračunu utvrditi razlika u obračunatom porezu i prirezu. Najčešći slučajevi kod kojih je indicirana potreba izrade godišnjeg obračuna poreza na dohodak su:

  • Neredovita isplata plaće
  • Radnici koji su tijekom obračunskog perioda poreza na dohodak koristiti pravo na bolovanje iznad 42 dana
  • Radnici koji su tijekom dijela (ne svih dvanaest mjeseci) obračunskog perioda poreza na dohodak koristiti porodiljini dopust, roditeljski dopust ili posvojiteljski dopust ili neki drugi dopust za koji se isplaćuje naknada plaće na teret HZZO ili HZMO.
  • Razni drugi slučajevi koji su mogli rezultirati nejednolikim poreznim opterećenjem prilikom obračuna plaće (velika promjena plaće na veći ili manji iznos, isplate bonusa i stimulacija)

Može se zaključiti kako će se kod radnika kod kojih isplata nije bila ravnomjerno raspoređena unutar 12 obračunskih mjeseci pojaviti razlika u obračunatom i uplaćenom porezu na dohodak prirezu u odnosu na godišnji obračun poreza na dohodak. Ako su razlike između mjeseci bile takve da je iznos porezne osnovice bio uvijek unutar istih poreznih razreda razlike neće biti!

>>> CIJELI SADRŽAJ JE DOSTUPAN PRETPLATNICIMA <<<

PRETPLATITE SE !!! Pretplatnici imaju pristup svim sadržajima portala i primaju ažurne obavijesti o zakonskim promjenama i promjenama parametara za obračun plaća. 

CIJENA PRETPLATE
1 GODINA (365 DANA)
 
= 250 KN

(PDV uključen u cijenu)

Postupak za pretplatu: 

1-24 ISPUNITE NARUDŽBU -> zaprimiti ćete ponudu za pretplatu
2-24 PROVEDITE PLAĆANJE PO PONUDI -> zaprimiti ćete podatke za prijavu 
3-24 GOTOVO JE, PRIJAVITE SE NA PORTAL 

Aktivno pratimo uplate preko elektronskog bankarstva. Za hitno kreiranje pristupa pošaljite nam potvrdu o plaćanju na narudzbe@obracun-placa.com. Postupak pretplate od  narudžbe do Vaše prijave na portal traje manje od 1 sata. Račun kreiramo i šaljemo nakon obrade bankovnog izvoda.

Narudžba za pretplatuOpći uvjeti korištenja