Obračun plaća

Obračun plaća za tvrtke
Igrajte na sigurno!
05.09.2014

Nove Vladine mjere: Porezni odbitak s 2.200 na 2.600 kuna, primjena najviše porezne stope 40% od 13.200 kuna

Prenosimo sa središnjeg državnog portala:
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministar financija Boris Lalovac danas su u Banskim dvorima predstavili nove mjere Vladine porezne politike. „Ove mjere su usmjerene na povećanje konkurentnosti, ali možda prije svega na povećanje potrošnje u zemlji i na mogućnost koju će, vjerujem, mnogi poslodavci iskoristiti sa svojim radnicima i zaposlenicima, a to je da im daju veće plaće“, kazao je premijer Milanović na predstavljanju mjera.  

Kazao je, što se tiče prijedloga izmjena poreza na dohodak, da će se te izmjene realizirati u najkraćem mogućem roku, vjerojatno još ove godine zajedno s rebalansom proračuna, a izmjenama bi se povećao osobni odbitak s 2.200 na 2.600 kuna. Također, povećali bi se porezni razredi, „dakle umjesto dosadašnjih 8.800 kuna, na kojima se već počinjala primjenjivati najviša porezna stopa od 40 posto, to bi se oporezivanje počelo primjenjivati na 13.200 kuna“, objasnio je predsjednik Vlade. Cijeli tekst …

Naš komentar: Najavljena granica za primjenu stope poreza na dohodak 40% je ishitrena i nepromišljena. Uobičejeno su granice poreznih stopa višekratnici osnovne olakšice. Za slučaj osnovne olakšice 2600,00 KN to bi bilo 13,000 KN a ne 13.200. Ostaje nam za vidjeti prave parametre nakon obajve prijedloga promjene zakona o porezu na dohodak.