Obračun plaća

Obračun plaća za tvrtke
Igrajte na sigurno!
29.09.2019

Isplata neoporezivih primitaka naknada i troškova samo dijelu radnika i/ili u različitim iznosima (za nove kategorije primitaka uvedenih 01.09.2019)

 


Izmjenama i dopunama pravilnika o porezu na dohodak NN 80/2019 LINK za poslodavce je uvedena mogućnost isplate novih kategorija neoporezivih naknada, troškova i potpora za radnike. Nove neoporezive naknade su dobrodošla pogodnost za poslodavca/radnika. No, kako to već kod nas ide, za poslodavce postoji jedna velika nepoznanica oko primjene novih pogodnosti a koja ih koči u uvođenju isplate određenih novih neoporezivih primitaka radnicima.

Poslodavci su u nedoumici smiju li određenu neoporezivu nagradu isplaćivati samo određenim radnicima i/ili smiju li naknadu isplatiti u različitim iznosima. 

 

UPDATE: Porezna uprava je izdala mišljenje na tu temu: Isplata nejednakih iznosa neoporezivih primitaka radnicima (mišljenje središnjeg ureda PU) LINK

 

Zašto je to, za poslodavaca, važno pitanje?

Poslodavcu nisu svi radnici jednako vrijedni (što je na kraju regulirano i visinom ugovorenih plaća) i za očekivati je da ne želi (a možda i financijski ne može) za sve radnike snositi trošak prehrane, stanovanja, vrtića, … U poduzećima sa velikim brojem zaposlenih uvođenje ovakvih naknada za sve radnike je ozbiljan dodatan trošak. Ako se taj benefit ne može primjenjivati parcijalno gubi se mehanizam preko kojeg bi poslodavac, putem novih mjera, mogao dodatno stimulirati radnike do kojih mu je stalo.

Može li se isplatiti samo dijelu radnika? Može li u različitim iznosima?

U ovome trenutku ne postoji jedinstveno izraženi stav ili praksa kako postupiti. Iz toga razloga ovaj tekst neće završiti jednoznačnim i konačnim odgovorom tipa poslodavac smije/ne smije isplatiti neoporezivu naknadu/potporu dijelu radnika i/ili u različitim iznosima. Iznijeti ćemo argumente i činjenice koje mogu biti uporište poslodavcu za odluku kako postupiti. 

UPDATE: Porezna uprava je izdala mišljenje na tu temu: Isplata nejednakih iznosa neoporezivih primitaka radnicima (mišljenje središnjeg ureda PU) LINK


>>> CIJELI SADRŽAJ JE DOSTUPAN PRETPLATNICIMA <<<

PRETPLATITE SE !!! Pretplatnici imaju pristup svim sadržajima portala i primaju ažurne obavijesti o zakonskim promjenama i promjenama parametara za obračun plaća. 

CIJENA PRETPLATE 1 GODINA (365 DANA)   = 250 KN
(PDV uključen u cijenu)

Postupak za pretplatu: 

1-24 ISPUNITE NARUDŽBU -> zaprimiti ćete ponudu za pretplatu
2-24 PROVEDITE PLAĆANJE PO PONUDI -> zaprimiti ćete podatke za prijavu 
3-24 GOTOVO JE, PRIJAVITE SE NA PORTAL 

Aktivno pratimo uplate preko elektronskog bankarstva. Za hitno kreiranje pristupa pošaljite nam potvrdu o plaćanju na narudzbe@obracun-placa.com. Postupak pretplate od  narudžbe do Vaše prijave na portal traje manje od 1 sata. Račun kreiramo i šaljemo nakon obrade bankovnog izvoda.

Narudžba za pretplatu


Opći uvjeti korištenja