Obračun plaća

Obračun plaća za tvrtke
Igrajte na sigurno!
27.03.2017

Stručno osposobljavanje uz rad bez zasnivanja radnog odnosa i naknada za prijevoz u 2017. godini.

Na koje kategorije polaznika mjere “Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa” se odnosi promjena u definiciji obveznika plaćanja troškova prijevoza?

Od kada poslodavac mora plaćati troškove prijevoza osobama koji su kod njega na stručnom osposobljavanju?

U NN 16/17 od 22.02.2017. objavljen je “Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja”. Novi Zakon definira veći iznos naknade za korisnike mjere “Stručno osposobljavanje uz rad bez zasnivanja radnog odnosa”. Ono što ne piše u Zakonu a promijenilo se, je činjenica da HZZ  prestaje plaćati troškove prijevoza na svoj teret i da poslodavac postaje obveznik plaćanja troškova prijevoza, za polaznike mjere, stručnog osposobljavanja! Zakon je objavljen 16.02.17. u napomena da se točka 11. Zakona (o visini naknade koju isplaćuje HZZO) retroaktivno primjenjuje od 01.01.2017. U cijelo toj priči u zakonu se ne spominje naknada za prijevoz. Postoje tek informacije iz medija i novo definirani uvjeti za “Stručno” (preuzeto sa HZZO stranica www.mjere.hr).

Polazniku se isplaćuje

  • novčana pomoć koja iznosi 2.620,80 kn koju isplaćuje Zavod
  • trošak polaganja stručnog/majstorskog ispita koji pokriva Zavod
  • troškovi prijevoza koje isplaćuje poslodavac

 

Budući da javno dostupnih informacija nema, telefonski smo kontaktirali HZZ i dobili slijedeću povratnu informaciju:

Ugovori o stručnom osposobljavanju, koji su sklopljeni do 31.12.2016 idu po starome! To znači da takvim polaznicima  mjere “Stručno osposobljavanje” troškove prijevoza i dalje isplaćuje HZZ (a ne poslodavac).

Ugovori o stručnom osposobljavanju sklopljeni nakon 01.01.2017 idu po novome! To znači da je takvim polaznicima mjere “Stručno osposobljavanje” troškove prijevoza dužan isplaćivati poslodavac.

Kriterij za određivanje visine troška prijevoza bi trebali biti identični kriterijima prema kojima se definira naknada za prijevoz na posao za radnike. 

Kada (ako) HZZ donese pozitivnu ocjenu zahtjeva za stručno osposobljavanje i pozove poslodavca na dostavu dokumentacije koja je podloga za potpis ugovora, poslodavac je, između ostaloga, dužan dostaviti  “Izjavu o troškovima prijevoza za vrijeme stručnog osposobljavanja uz rad bez zasnivanja radnog donosa” (u slobodnoj formi, navode se osnovi podaci o poslodavcu i izjavljuje kako će se osobi na stručnom osposobljavanju XY kroz period trajanja osposobljavanja isplaćivati naknada za prijevoz u iznosu Z i za relaciju od mjesta stanovanja do mjesta rada).