Obračun plaća

Obračun plaća za tvrtke
Igrajte na sigurno!
11.04.2020

Treba li poslodavac isplatiti razliku do pune plaće ako prima četiri tisuće kuna od države?

Nakon najava mjere potpore HZZ za očuvanje ranih mjesta u iznosu od 4.000 KN + doprinosi za travanj i svibanj otvorilo se pitanje kako postupiti pri obračunu plaće za radnike kod kojih je ugovorena plaća manja od 5.000 KN bruto (to je bruto za ovih 4.000 KN potpore). Da li radnicima kojima je ugovorena plaća manja isplatiti puni iznos potpore?

Što kaže zakonodavac?

Zakonodavac kaže da je radniku potrebno isplatiti ugovorenu plaću. Ne uvjetuje isplatu ovih 4.000 KN sa neto plaćom koju je radniku isplatio poslodavac. 

TPORTAL Treba li poslodavac isplatiti razliku do pune plaće ako primate četiri tisuće kuna od države? Evo što kaže ministar Marić LINK

Kada su u pitanju radnici koji su na minimalcu, a država isplaćuje iznos od 4 tisuće kuna, Marić kaže:”Plaća ostaje ta koja je. Ali, bilo bi korektno od poslodavca da isplati tu razliku od 4 tisuće kuna do plaće“, istaknuo je.

Cjeli tekst LINKi

Kako postupiti?

Čini se nerazumnim radniku koji ima ugovorenu plaću nižu od 5.000 KN bruto ne isplatiti puni iznos potpore. To poslodavca ništa ne košta (od HZZ će dobiti i neto iznos plaće i pokrivene doprinose). Međutim ovakvo postupanje poslodavca može otvoriti popriličan broj praktičnih problema. U ovome trenutku problemi su samo nabrojani a u narednim danima svaki od njih ćemo i konkretno obraditi. .

  • Odnos plaće radnika koji je radio i radnika koji nije radio 
  • Odnos plaće radnika koji je radio regularno radno vrijeme i radnika koji je radio prekovremeno 
  • Pitanje smislenosti obračuna bolovanja na teret poduzeća
  • Povećanje prosjeka plaće za isplatu naknada u narednim periodima
  • Nezadovoljstvo radnika nakon ukidanja mjere i povratka na staro 

Pratite nas …. 🙂 

PRETPLATITE SE !!! Pretplatnici imaju puni pristup svim sadržajima portala i primaju ažurne obavijesti o zakonskim promjenama i promjenama parametara za obračun plaća. 

CIJENA PRETPLATE
1 GODINA (365 DANA)

= 250 KN

(PDV uključen u cijenu)

>>> PRETPLATA <<<