Obračun plaća

Obračun plaća za tvrtke
Igrajte na sigurno!
03.01.2019

Stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje kod obračuna drugog dohotka (ugovori o djelu, autorski honorari, …) ostaje 7,5%

Stope doprinosa koje su se tijekom 2018. godine obračunavale za drugi dohodak (ugovori o djelu, autorski ugovori, …) bile su jednake polovini stopa koje su propisane za nesamostalan rad. Slijedom toga doprinos za MIO I je kod drugog dohotka 7,5%  (odnosno 10% ako primatelj nije u drugom stupu), MIO II je 2,5% (odnosno 0% ako je primatelj u drugom stupu) doprinos za zdravstveno osiguranje je 7,5%. Kako se sa novim zakonskim promjenama mijenja stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 15% na 16,5% bilo je za očekivati da će kod drugog dohotka doći do promjene stope doprinosa na zdravstveno osiguranje na 8,25%. U najavama novog Pravilnika o doprinosima nije predviđena takva promjena. Nepravovremena objava pravilnika (objavljen je tek danas 02.01.2019.) stvorila je nesigurnost oko toga kako pravilno postupiti kod obračuna drugogog dohotka u 2019. godini. Danas je objavljen Pravilnik o izmjenama Pravilnika o doprinosima LINK i u njemu nema promjene stope doprinosa za zdravstveno osiguranje te sa sigurnošću možemo ustvrditi kao stopa doprinosa za ZO kod obračuna drugog dohotka ostaje isto kao i do sada.

U 2019. godini stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje kod obračuna drugog dohotka je 7,5% (kao i do sada)

Osobno sam mišljenja da je zakonodavcu promakao ovaj detalj te da bi u nekoj od slijedećoj reinkarnaciji Pravilnik o doprinosima mogao doživjeti promjenu stope doprinosa za ZO kod drugog dohotka. 

KALKULATOR ZA DRUGI DOHODAK