Obračun plaća

Obračun plaća za tvrtke
Igrajte na sigurno!
28.02.2022

Sberbank d.d. određen dvodnevni moratorij – informirajte radnike o novonastaloj situaciji

Od sutra kreću obračuni i isplate plaća za 02/2022. S obzirom na trenutna događanja vezana uz Sberbank d.d. nije na odmet informirati radnike, koji plaću zaprimaju putem tekućeg računa u toj banci o novonastaloj situaciji. Radnici koji imaju otvoren tekući račun u banci Sberbank d.d. i aktualnu situaciju smatraju rizikom mogu do isplate slijedeće plaće otvoriti tekući račun u nekoj drugoj banci. Ako plaću isplaćujete u slijedećih par dana to je vjerojatno malo vremena da svi radnici koji plaću primaju na tekućem računu u Sberbank d.d. a koji žele promijeniti banku to i naprave. U tome slučaju razmotrite mogućnost da u dogovoru s radnicima koji su u postupku otvaranje novog tekućeg računa zadržite naloge za isplatu njhovih plaća te nalog pustite kada radnih dostavi dokumentaciju o novom tekućem računu za isplatu plaća!     

Prenosimo sa www.hnb.hr

Građani i poduzeća moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7.280 kuna
Nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., Europska unija i Sjedinjene Američke Države donijele su paket sankcija koje su imale brz i značajan utjecaj i na poslovanje Sberbank d.d.

Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ESB) koja izravno nadzire ovu banku, danas, 28. veljače objavila je da Sberbank d.d. propada ili će vjerojatno propasti* (Priopćenje ESB-a).

U skladu sa svojim mandatom ESB je o toj ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je ustanovio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. slijedom koje je i HNB donio Rješenje. Moratorij će trajati do utorka, 1. ožujka, do 23:59:59 sati.

Do isteka moratorija Jedinstveni sanacijski odbor donijet će odluku o sljedećem koraku uzimajući u obzir očuvanje financijske stabilnosti i javni interes (Priopćenje SRB-a).

Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7.280 kuna.

Podsjećamo da su u skladu sa Zakonom o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana za isplatu do 100.000,00 eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura. Depoziti klijenata Sberbank d.d. osigurani su neovisno o budućoj odluci Jedinstvenog sanacijskog odbora o ovoj banci.

Više od devedeset posto deponenata u Sberbank d.d. zaštićeno je sustavom osiguranja depozita.

Detaljnije informacije u vezi osiguranja depozita možete dobiti od Hrvatske agencije za osiguranje depozita.