Servis sa obračun plaća

Servis za obračun plaća
Neka Vaše plaće budu naša briga!
29.06.2014

Ozljeda na radu – iznos naknade, ispravak obračunate naknade za bolovanje

Članak obrađuje slijedeće:

  1. Iznos naknade za bolovanje zbog ozljede na radu
  2. Obračun bolovanje zbog ozljede na radu ako do trenutka obračuna plaće ozljeda nije obrađena od strane HZZO ZZR
  3. Postupak u slučaju kada je radniku obračunata i isplaćena naknada za bolovanje na teret poslodavca za bolovanje koje je nakon obračuna i isplate plaće, kroz rješenje HZZO ZZR priznato kao ozljeda na radu?

Iznos naknade za bolovanje zbog ozljede na radu

Za vrijeme bolovanja zbog ozljede na radu radnik ima pravo na naknadu u iznosu od 100% prosječne neto plaće koja mu je isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je otvoreno bolovanje. Ako radnik u prethodnih šest mjesec prije nastanka bolovanja nema isplaćenu niti jednu plaću naknada za bolovanje se utvrđuje prema visini plaće iz ugovora (pripadajući neto). Ne postoji ograničenje u visini naknade plaće se te ista radniku isplaćuje u punome iznosu. Nije propisan uvjet prethodnog staža osiguranja radnika.

Naknadu za bolovanje zbog ozljede na radnu isplaćuje poslodavac od prvoga dana i po završetku bolovanja traži povrat sredstava od HZZO.

Ukratko princip je ovdje vrlo jednostavan. Ustanovi se 6 mjesečni prosjek neto plaće (ili za manje mjeseci ukoliko radnik nema punih 6 isplaćenih plaća prije bolovanja) ili ako nije bilo isplaćene plaće u mjesecima prije bolovanja uzima se iznos neto plaće izračunat na osnovu ugovorene plaće. Ispuni se R1 obrazac i radniku se isplati naknada u neto iznosu koja za puni fond sati odgovara prosjeku pune neto plaće radnika.

Sve navedeno nije sporno u situaciji u kojoj u trenutku obračuna plaće postoji odluka HZZO ZZR o priznavanju ozljede na radu. U praksi proces obrade prijave ozljede na radnu traje određeno vrijeme i vrlo je vjerojatno da ćete imati situaciju da radite obračun za radnika koji je na bolovanju zbog ozljede na radu a da još uvijek ne znate hoće li tu ozljedu HZZO ZZR pozitivno riješiti.

 
 

>>> CIJELI SADRŽAJ JE DOSTUPAN PRETPLATNICIMA! <<<

PRETPLATNICI IMAJU PRISTUP SVIM SADRŽAJIMA PORTALA

Svi tekstovi (1000+)
Svi kalkulatori
Šifrarnik općina
Drugi dohodak -> e-mail
Kalkulator kvote -> e-mail
Stručno osposobljavanje -> e-mai

CIJENA PRETPLATE

1 GODINA (365 DANA)

= 200 KN

(PDV uključen u cijenu)

Kako se pretplatiti ???

Ispunite narudžbu (dolje)

Izvršite uplatu po ponudi

Na osnovu evidentirane uplate ili primljene potvrde o uplati otvaramo korisnički pristup i e-mailom šaljemo pristupne podatke. 

Gotovo je! Prijavite se na portal …

PRETPLATNICI PRIMAJU AŽURNE E-MAIL OBAVIJESTI 

Zakonske promjene
Promjene stopa prireza
Radno pravo
Parametri za obračun plaća
Obavijesti o novim člancima
Obavijesti Porezne uprave

Narudžba za pretplatu


Opći uvjeti korištenja